neljapäev, 12. mai 2016

Bussiekskursioon Ida-Virumaale lendoravate juurde

Tasub tähelepanu pöörata lendorava otsimise stiilivõtetele
Mirjami pildid.
Urmase pildid.

Lendorava jälgedes

22. mai varahommikul kogunes Loodusmuuseumi ette seltskond noori, kes asutasid end Ida-Virumaale lendoravat tabama. Karge hommik ei heidutanud teelisi, ning päeva peale läks isegi päris palavaks.
Esimene peatus tehti Iisakul, Tärivere mäel, kus saadi kokku zooloog Uudo Timmiga. Uudo on lendoravaid uurinud juba 1986. aastast ja teab nii mõndagi rääkida kui ka näidata. Koos roniti Tärivere mäe vaatetorni, kus nauditi vaadet ja tehti grupipilt. Edasi liiguti eemale sihtkaitsevööndisse, kus esmalt kuulati pisikest loengut ning tutvuti lendorava väljaheidetega, misjärel võis ise metsas lendorava tegevusjälgi otsima minna. Praktika ja teooria käsikäes! Selgus, et lendorava kollakaid “riisiterakesi” polegi nii lihtne leida, kuid retke edenedes sai mõnest sellel alal juba päris kõva tegija.
Lendorava kollakad "riisiterakesed"
Pärast mõnda aega metsas müttamist ja Uudo kuulamist, suunduti juba kaugemale Muraka raba lähistele. Võeti suund lõkkeplatsi poole, kus ka Eestiaegne metsavahi maja paikneb, kuid sinna viiv tee ei olnud kergete killast. Nimelt oli rabavesi teele suured loigujärved tekitanud - nii mõnelgi said jalad märjaks ja otsustas jalavarjud hoopis ära võtta.
Uudo põikas vapramatega teelt soisesse metsa, kus uusi lendorava pesapuid GPS-i sisestati ja väljaheidete proove võeti. Taustaks rääkis Uudo endiselt kõiksugu põnevat.
Lõkkeplatsil asuti kaasavõetud toitu hävitama ning ilusat ilma nautima. Seejärel matkati tõeliste lendorava fännidega rohkemaid pesapuid avastama. Retke võib tulemuslikuks pidada, kuna Udo GPS-i sai vähemalt 11 uut  puud (koordinaati) sisestatud.


Retke lõpuks võis tõdeda, et kui Eesti metsanduspoliitikat lendoravasõbralikumaks muuta, siis on loomakesel ehk lootust elada kauem kui 1. jaanuarini 2020.

Marie, abiturient ja TÜLKRi järelkasv

---

Ekskursioonile!
On aeg pakkida pisikene sumadan ja valmistuda bussiekskursiooniks! Sõidame pühapäeval, 22. mail Ida-Virumaale lendoravate eluoluga tutvuma.



Hommikul kell 9.15 koguneme Vanemuise 46 maja ees, kus astume bussi peale, et alustada meeleolukat sõitu. Saabunud Iisakule, ronime vaatetorni ning otsime juba sealtsamast ümbrusest lendorava tegevusjälgi.
Looduses on lendoravat raske kohata, siiski võime loota, et meil on õnne! Teejuhiks tuleb meile Uudo Timm, zooloog, kes on kümneid aastaid lendoravatega tegelenud. Uudistame märke, mida lendoravad on endast maha jätnud, uurime tema erksa rohekas-kollase värvusega junnikesi; tutvume lähemalt looma elupaigaga ja kuulame Uudo huvitavaid lugusid. Loomulikult on kõigil võimalik küsida küsimusi. Metsas teeme ka pikniku: pakkige kaasa omale meelepärane lõunasöök.

Õhtuks jõuame koju.

Väljasõit on kõigile tasuta, kuid palun teatage oma tulekust kommentaarides, sest bussis on vaid 28 kohta.

Kui kellelgi on muresid või küsimusi, siis võib helistada Keilyle: 51901035.

Tulemas on:
1) Sandra
2) Kelli
3) Miina
4) Aadam
5) Kelli K
6) Mirjam
7) Kristi
8) Urmas
9) Mart Julm
10) Andris
11) Keily
12) Helen Leikmaa
13) Kerli Prants
14) Laura
15) Pallike
16) Marie

Üritus Facebook'is.

Sarnased postitused kategooriate kaupa



Lisavidina tegid Hoctro | Jack Book

14 kommentaari:

Unknown ütles ...

Ma tahaksin tulla! - Kadi Sagor

Unknown ütles ...

Sandra ja Kelli tahavad tulla!

Egeli ütles ...

Sooviksin tulla!

Anonüümne ütles ...

Aadam tahab ka. Tulla.

Merili ütles ...

Merili tuleb ka.

Kellikodus ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Mirjam ütles ...

Mirjam tahab ka lendoravat näha! ;)

Kristi ütles ...

Kristi tahab ka tulla

Merili ütles ...

Merili kahjuks ikkagi ei saa tulla :(

Miina Rikka ütles ...

Miina on ka tulemas!

Helen Leikmaa ütles ...

Helen Leikmaa ja Kerli Prants tahavad ka lendavaid oravaid näha!

Egeli ütles ...

Väga vabandan, kuid pean oma koha üles ütlema.

Laura ütles ...

Laura tuleb samuti.

jekabs ütles ...

mart julm oskab ka kirjutada